Na Sibiři pokračuje summit Rusko-EU

27.06.2008
čtk

V sibiřském městě ropných těžařů Chanty-Mansijsku dnes bude druhým dnem pokračovat vrcholná schůzka Evropské unie a Ruska.

Od dnešního dne se očekává oficiální start nelehkých jednáních o nové smlouvě o strategickém partnerství mezi sedmadvacítkou a východní velmocí. Skutečná vyjednávání však mají začít příští měsíc v Bruselu.

Úvodní čtvrteční program první schůzky nového ruského prezidenta Dmitrije Medveděva se šéfem Evropské komise Josém Barrosem, se slovinským premiérem Janezem Janšou, jehož země unii předsedá, a se šéfem unijní diplomacie Javierem Solanou byl věnován hlavně vzájemnému oťukávání při večeři a koncertu.

Nemyslím si, že tu budeme mít hluboké, podstatné změny, ale samozřejmě je tu zajímavá a konstruktivní změna tónu, řekl agentuře AFP Solana o rozdílu mezi Medveděvem a předchozím prezidentem Vladimirem Putinem.

Španělský diplomat měl příležitost Medveděva lépe poznat i při společném sledování televizního přenosu z fotbalového utkání Rusko-Španělsko. To z ruského hlediska začínalo až po půlnoci místního času, ruský tým v něm prohrál 3:0 a do finále se tak nedostal.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek