EK vyzvala Slovensko k prošetření úniku informací kolem parity

29.06.2008
čtk

Komisař EU pro měnové záležitosti Joaquín Almunia vyzval Slovensko, aby prošetřilo podezření, že nedávnou změnu parity slovenské koruny vůči euru provázel únik citlivých informací. Podezřením se zatím zabývá slovenská centrální banka (NBS).

O nové paritě bylo rozhodnuto 28. května a NBS zkoumá transakce, které se uskutečnily ten den. EU kvůli neustálému posilování kurzu slovenské měny zvýšila paritu, tedy střední kurz, o 15 procent.

Slovenská opozice tvrdí, že z oficiálních míst unikly informace k soukromým investorům, kteří tak mohli následující den na změně kurzu měny značně vydělat. Podezření z úniku informací padá na ministra financí Jána Počiatka, důkazy ale nikdo nepředložil.

Objevily se pochybnosti, že nebyly dodrženy některé etické a právní předpisy, cituje Bloomberg komisaře. Úřady a instituce by měly na tyto nedostatky reagovat, řekl.

Případ může ohrozit důvěryhodnost kabinetu premiéra Roberta Fica, který jinak zemi dovedl až k branám eurozóny. Slovensko se oficiálně stane členem měnové unie od ledna příštího roku, kdy se vzdá své měny a začne platit eurem.

Fico i Počiatek únik informací vyloučili. Rozhodnutí zvýšit střední kurz koruny vůči euru podle nich padlo až 28. května, tedy týž den, kdy Brusel změnu schválil. Rozhodnutí údajně předcházelo další výrazné posílení kurzu koruny, a to o 1,6 procenta během rána téhož dne.

Almunia řekl, že samotné vyšetřování nebude mít vliv na harmonogram vstupu Slovenska do eurozóny. Stanovit už zbývá jen konverzní kurz, v němž budou Slováci měnit koruny za eura. Ten bude oznámen 8. července.

Centrální parita byla 28. května zvýšena na 30,126 SKK/EUR, zatímco do té doby činila 35,4424 SKK/EUR. Měna se může na každou stranu vychýlit o 15 procent a ve stanoveném pásmu setrvává proto, aby se před vstupem země do eurozóny kurz měny stabilizoval a otestovalo se jeho chování.

Ministr Počiatek kvůli podezření z úniku informací nabídnul rezignaci, Fico ji ale nepřijal. Počiatek se tři dny před změnou parity setkal s finančníkem vlivné společnosti J&T Ivanem Jakabovičem na jeho jachtě v Monaku, za což pak sklidil od premiéra kritiku. Bývalý ministr financí a nynější člen opozice Ivan Mikloš řekl, že právě na takových schůzkách unikají citlivé informace.

Slovenská koruna se nyní vůči euru prodává v kurzu asi 30,30 Sk za euro. Od začátku letošního roku měna zpevnila asi o 11 procent, rychle ale zpevňují i další měny v regionu, včetně české koruny.

Sdílet tento příspěvek