Moskva a Tbilisi popřely dohodu o rozdělení Abcházie

29.06.2008
čtk

Rusko a Gruzie popřely informaci ruského deníku Kommersant, že prý tajně jednaly o rozdělení sfér vlivu v Abcházii v rámci řešení rusko-gruzínského sporu o tento separatistický region.

Podle Kommersantu Tbilisi nabídlo Moskvě, že bude akceptovat přítomnost ruských jednotek na severu Abcházie, včetně Suchumi, pokud se Rusové stáhnou z jižních okresů Abcházie. Ty dříve obývali převážně Gruzínci, než je Abcházci na počátku 90. let vyhnali. Gruzie by se prý také zřekla snahy o vstup do NATO.

Je to naprosto nepravdivé, vůbec to neodpovídá skutečnosti, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zprávu rozhořčeně popřel i gruzínský prezident Michail Saakašvili. který nedávno nabídl Abcházii širokou autonomii, pokud se vrátí pod gruzínskou svrchovanost. Gruzie nemůže existovat bez Abcházie. Nedovolíme nikomu, aby anektoval třeba jen centimetr našeho území, prohlásil.

Tvrzení Kommersantu označil za hloupost také abchazský prezident Sergej Bagapš, který minulý čtvrtek dosáhl přijetí u nového ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. I kdyby takové plány byly, nikdy bychom o nich s nikým nejednali. Nevzdáme se ani pídě naší půdy, zdůraznil.

Rusko-gruzínské vztahy se poslední dobou kvůli sporu o Abcházii a o další separatistickou oblast Jižní Osetii značně vyhrotily. Tbilisi obviňuje Moskvu, že hodlá obě oblasti anektovat, Moskva naopak tvrdí, že Gruzie chce obě oblasti ovládnout silou. Rusko také zlobí gruzínská snaha připojit se k NATO.

Sdílet tento příspěvek