Poláci popřeli dohodu o americkém radaru

03.07.2008
čtk

Polský ministr obrany Bogdan Klich popřel informace, že Varšava uzavřela jednání s USA o umístění americké protiraketové základny.

Nejsme ještě ve finiši, řekl Klich. Podle ministra si však obě země vyjasnily několik důležitých věcí. Počátkem týdne jednal ve Washingtonu hlavní polský vyjednávač Witold Waszczykowski se svým protějškem Johnem Roodem.

Premiér Donald Tusk v úterý řekl, že je možné, aby USA a Polsko podepsaly smlouvu během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Ta se uskuteční pravděpodobně 10. července. O dva dny dříve se plánuje podpis smlouvy mezi Českou republikou a USA o protiraketovém štítu.

Podmínkou pro podepsání smlouvy jsou podle polského premiéra záruky, že v souvislosti se základnou vzroste bezpečnost země. Tusk dnes v doprovodu ministra zahraničí Radoslawa Sikorského jednal s americkým velvyslancem Victorem Ashem.

Polská vláda je pod tlakem Američanů, kteří chtějí dohody uzavřít ještě než prezident George Bush opustí v lednu 2009 úřad. Rychlé dokončení jednání podporuje také polský prezident Lech Kaczyński.

Nástrojem tlaku na Polsko je podle ministra obrany jednání s Litvou. Podle Klicha jde o politickou hru, protože takové řešení naráží na silný odpor Ruska.

Sdílet tento příspěvek