Sarkozy není na olympiádě v Číně vítán

03.07.2008
čtk

Chladné přijetí čeká na francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, pokud se rozhodne přijet na olympiádu do Pekingu. Píší to čínské státní deníky, které tlumočí rostoucí nespokojenost Pekingu se Sarkozyho kritikou čínského postoje k Tibetu.

Sarkozy v uplynulých dnech uvedl, že začátkem příštího týdne oznámí, zda se 8. srpna zúčastní zahájení olympijských her v Číně, která se stala terčem rozsáhlé mezinárodní kritiky kvůli březnovému brutálnímu potlačení nepokojů v Tibetu. Uvedl, že přitom vezme v úvahu vývoj jednání mezi čínskými úřady a zmocněnci tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Čínský lid si nepřeje, aby se francouzský prezident Nicolas Sarkozy zúčastnil úvodní ceremonie pekingské olympiády, píše list China Daily a odvolává se na průzkum mínění na oblíbeném místním internetovém serveru Sina.com.cn.

Zmíněný průzkum, v němž se vyjádřilo na 100.000 hlasujících, se v 88 procentech shodl, že Sarkozyho prohlášení byla krajně nepřátelská, a proto stejný počet dotázaných nechce, aby na zahajovací ceremoniál jezdil.

Postoj čínských uživatelů internetu je jasný. Není to ‚Přijeďte, jestli chcete‘. Je to prostě ‚Nejste tu vítán‘, dodává list China Youth Daily.

Francie se stala terčem čínské kritiky už letos v dubnu, když protibetští protestující v ulicích Paříže narušili běh olympijské pochodně. Mnozí Číňané poté vyzývali k bojkotu francouzského zboží a drželi hlídky před provozovnami francouzského řetězce supermarketů Carrefour.

Čína považuje setkání s dalajlamou nebo kritiku čínské politiky v Tibetu za zasahování do svých vnitřních záležitostí.

Sdílet tento příspěvek