Komise nechala rozhodnutí o fůzi řetězců na českém úřadu

04.07.2008
čtk

Evropská komise vyhověla žádosti českého antimonopolního úřadu samostatně posoudit případnou fúzi německé maloobchodní skupiny REWE Group a české sítě 146 prodejen společnosti Plus-Discount.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže požádal Komisi o výjimku vůbec poprvé od vstupu ČR do Evropské unie. Důvodem je, že dopady spojení se projeví výlučně na několika maloobchodních lokálních trzích v České republiky.

REWE v březnu oznámila, že chce převzít prodejny Plus-Discount a zařadit je do sítě svých diskontů Penny Market. Těch je na českém trhu téměř 350. REWE dále provozuje v Česku sítě supermarketů Billa a Delvita.

Německá síť za prodejny Plus-Discount zaplatit německému řetězci Tengelmann údajně 255 milionů eur, tj. asi 6,1 miliardy korun.

Pokud dohodnutou akvizici schválí antimonopolní úřad, zvýší se počet českých obchodů REWE Group na zhruba 500. Skupina by tak vstoupila do souboje o první místo na českém trhu s další německou skupinou Schwarz, která v Česku provozuje hypermarkety Kaufland a diskonty Lidl.

Sdílet tento příspěvek