Nová srbská vláda chce rychlé sbližování s EU

07.07.2008
čtk

Nová srbská vláda premiéra Mirka Cvetkoviće předloží do parlamentu k ratifikaci stabilizační a asociační dohodu s EU. Předchozí vláda Vojislava Koštunici to kvůli postoji EU v otázce Kosova odmítla udělat.

Proevropsky orientovanou vládu, která získala při hlasování v parlamentu důvěru, vytvořila Demokratická strana a jí vedený volební blok „Pro evropské Srbsko“ se Srbskou socialistickou stranou.

Podle rozhlasové a televizní stanice B92 vládu podpořilo 127 poslanců, 27 bylo proti. Zbývající poslanci 250členného parlamentu se hlasování nezúčastnili.

Cílem nové vlády je na konci roku 2008 nebo 2009 získat status kandidáta členství v EU. „Máme v plánu, že na konci mandátu této vlády bude Srbsko připraveno vstoupit do Evropské unie,“ řekl premiér poslancům.

Cvetkovićova vláda hodlá udržovat silné ekonomické svazky jak se Západem, tak s Východem. Premiér zdůraznil, že Srbsko nevzdá diplomatický boj za Kosovo a vytvoří fondy pro etnické Srby v této zemi, která v únoru vyhlásila nezávislost na Srbsku.

Předseda Srbské radikální strany Tomislav Nikolić ale vládě nevěří a obvinil ji, že plánuje vzdát se Kosova výměnou za členství v EU.

Demokratická strana vyhrála květnové předčasné parlamentní volby, nezískala však dostatek hlasů k parlamentní většině. Po šesti týdnech tvrdého vyjednávání uzavřela strana vládní koalici se socialisty, kteří předtím neúspěšně vyjednávali s nacionalistickými stranami pod vedením bývalého premiéra Vojislava Koštunici a Tomislava Nikoliče.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek