Riceová při návštěvě Evropy vynechá Polsko

07.07.2008
čtk

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová při své nadcházející cestě do Evropy nenavštíví Polsko. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se s ní ale dnes sejde ve Washingtonu. Úřad Riceové už oficiálně potvrdil, že ministryně v příštích dnech v Praze podepíše smlouvu o umístění radaru protiraketové obrany na českém území. Naopak o návštěvě Polska, kde chtějí Spojené státy zřídit základnu s protiraketovými střelami, nebyla v prohlášení ani zmínka.

Sikorski novinářům řekl, že setkání s Riceovou se uskuteční na jeho žádost a že jednat budou mimo jiné o protiraketovém štítu, situaci v Afghánistánu a o rozšíření NATO. Chceme jednat (o základně) dál až do úspěšného konce, uvedl šéf polské diplomacie. Sikorski se ve Spojených státech sejde také s oběma kandidáty na prezidenta Barackem Obamou a Johnem McCainem.

Polský premiér Donald Tusk v pátek oznámil, že Polsko zatím nepřijímá současnou nabídku Spojených států. Ty nabízely pomoc s modernizací polské armády, která je podmínkou pro souhlas Varšavy s výstavbou amerického protiraketového systému.

Při cestě do Evropy, kam Riceová dnes odlétá, navštíví šéfka americké diplomacie kromě České republiky také Gruzii a Bulharsko. Ještě koncem minulého týdne se očekávalo, že zamíří i do Varšavy, ovšem polská vláda v pátek označila americké podmínky za nedostatečné. Polsko je nadále připraveno s USA jednat, stejný záměr dala najevo i americké strana, i když zároveň připustila, že o možné spolupráci hovořila i s Litvou.

Ministryně Riceová navštíví ve dnech 7. až 10. července Prahu, Sofii a Tbilisi, přesnější program cesty prohlášení neobsahuje, uvádí jen, že v Praze podepíše smlouvu o radaru a v Sofii převezme vyznamenání. S vysokými představiteli navštívených zemí má jednat o širokém rámci dvoustranných a transatlantických otázek.

Riceová má podle české vlády přiletět do Prahy v úterý ráno. Poté se má setkat s premiérem Mirkem Topolánkem a odpoledne podepíše s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem smlouvu o radaru a zúčastní se společné tiskové konference. Nejistá byla ještě v pátek schůzka s předsedou Poslanecké sněmovny, sociálním demokratem Miroslavem Vlčkem, jehož strana hodlá při ratifikaci hlasovat proti schválení smlouvy. Návštěvu ČR by Riceová měla ukončit ve středu ráno. Smlouva o radaru vstoupí v platnost až po případné ratifikaci parlamentem a podpisu prezidenta.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek