BBC: Rusko podpořilo vraždu Litviněnka

08.07.2008
čtk

Podle britské stanice BBC podpořil před dvěma lety ruský stát vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka v Londýně. BBC citovala nejmenované britské bezpečnostní zdroje.

Existují velmi silné náznaky, že šlo o státní akci, řekl BBC představitel britské tajné služby o případu Litviněnka, který zemřel po otravě radioaktivním poloniem 210.

Obvinění se objevilo ve stejný den, kdy se britský premiér Gordon Brown na summitu skupiny G8 v Japonsku poprvé sešel s novým ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Schůzka měla uvolnit napětí vyvolané Litviněnkovým případem.

Londýn především pobouřilo, že Moskva odmítla vydat k vyšetřování dalšího bývalého agenta Andreje Lugového, kterého Britové z otrávení Litviněnka podezřívají. Rusko podíl na vraždě odmítá a v případě Lugového argumentuje, že ruské zákony vydávání ruských občanů do zahraničí neumožňují.

BBC v pondělí uvedla, že britská tajná služba se domnívá, že loni zmařila pokus o zabití ruského miliardáře Borisi Berezovskému, který se dostal do sporů s bývalým prezidentem Vladimirem Putinem a uprchl do Británie.

Podle britských bezpečnostních zdrojů pokus o jeho zavraždění ukazuje, že (ruská tajná služba) FSB je nadále připravena k operacím proti osobám na Západě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek