Členské státy EU budou každý týden hlásit zásoby ropy

08.07.2008
čtk

Členové EU budou každý týden hlásit do Bruselu jaké jsou jejich zásoby ropy. Dohodli se na tom ministři financí členských států EU. Nové opatření je jedním z kroků unie proti vysokým cenám ropy.

Cílem je zvýšit transparentnost ohledně zásob černého zlata v unii. Doposud oznamovaly členské státy stav svých ropných rezerv každý měsíc.

Evropská komise plánuje na podzim také revizi pravidel o ropných rezervách, aby zvýšila ochranu proti ropným krizím. V současnosti jedna z evropských směrnic určuje, aby státy měly zásoby ropy na 90 dnů.

Tato legislativa vznikla již v roce 1968, tedy ještě před ropnými šoky v 70. letech. Od té doby se realita výrazně změnila. Cena za jeden barel ropy nyní překračuje 140 dolarů. V kritických 70. letech se přitom barel ropy v přepočtu na dnešní ceny podával za necelých 100 dolarů.

Rostoucí cena ropy může v Česku dostat do problémů Správu státních hmotných rezerv. Až dosud správa financovala větší náklady z prodeje jiných zásob, to ale již v blízké budoucnosti nebude možné.

Finanční prostředky by správě podle staršího vyjádření jejího šéfa Ladislava Zaba měly dojít někdy kolem roku 2010.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek