Lídři G8 schválili vytvoření energetického fóra

08.07.2008
čtk

Lídři skupiny G8 se na summitu v Japonsku dohodli na vytvoření energetického fóra. Jeho cílem bude spojit přední producenty a konzumenty ropy v jednání o produkci a cenách.

Vyjadřujeme silné obavy z růstu cen komodit, zvláště ropy a potravin, protože představují vážnou hrozbu stabilitě světového růstu, mají vážné důsledky na ty nejzranitelnější a zvyšují globální inflační tlaky, uvádí se v komuniké.

Lídři G8 proto vyzvali ke zvýšení těžby a rafinérských kapacit, ve střednědobém období se vyslovili pro zvýšení investic.

Energetické fórum se má v plánech osmičky stát platformou pro rozhovory producentů a konzumentů ropy. Fórum se také zaměří na zlepšení energetické výkonnosti, rozšíření energetických zdrojů a zaváděných nových technologií. Efektivnost a rozšíření zdrojů energie by měly být hlavními prioritami na straně poptávky.

Globální ekonomiku sice nyní ohrožují rostoucí ceny ropy a potravin, přesto

Přes problémy zůstávají světoví lídři ve výhledu vývoje ekonomiky optimističtí. Rozvojové země zaznamenávají silný hospodářský růst a ekonomiky zemí G8 jsou podle nich schopné současným rizikům odolat.

Do skupiny G8 patří Japonsko, Británie, Kanada, Francie, Itálie, Německo, Rusko a Spojené státy.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek