Ministři vnitra a spravedlnosti EU schválili návrh paktu o migraci

08.07.2008
čtk

Zpřísnění evropské imigrační politiky a vytvoření společných pravidel EU v otázkách azylu je hlavním cílem francouzského návrhu migračního paktu. Ministři spravedlnosti a vnitra ho na neformální schůzce v jihofrancouzském Cannes jednomyslně schválili. Téma imigrace patří mezi hlavní priority francouzského předsednictví.

Ministři vnitra jednomyslně podpořili principy, cíle a strukturu paktu, řekl francouzský ministr pro přistěhovalectví Brice Hortefeux. Podle něj by mohl být migrační pakt podepsán v polovině října na summitu EU v Bruselu.

Pakt je kompromisem dojednaným s každou z členských zemí. V některých bodech byl dokument přepracován, uvedl Hortefeux.

Cílem paktu je posílit boj proti nelegálnímu přistěhovalectví, dávat přednost těm imigrantům, kteří přicházejí za prací, regulovat spojování rodin, posílit kontroly na hranicích EU a usnadnit procedury pro navracení nelegálních imigrantů.

Evropský parlament již 18. června schválil směrnici o vracení nelegálních přistěhovalců. Členské státy získávají právo zadržet tyto lidi až na 18 měsíců ve speciálních zařízeních
před jejich vyhoštěním a budou jim moci zakázat opětovný vstup do země až na pět let. Směrncie vyvolala protesty obránců lidských práv.

V současnosti je v Evropské unii odhadem na osm milionů nelegálních přistěhovalců. Jen v první polovině loňského roku bylo v EU zadrženo více než 200.000 takových migrantů, z nichž 90.000 bylo vypovězeno.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek