Slováci si vymění euro za 30,126 korun

08.07.2008
čtk

Slováci si po vstupu do eurozóny vymění jedno euro za 30,126 slovenských korun. Rozhodli o tom ministři financí Evropské unie. Stanovení tzv. konverzního kurzu je posledním krokem, před přijetím 1. ledna 2009.

Je to úspěch pro lidi, přičemž to nepoškodí ani podnikatelský sektor, řekl slovenský ministr financí Ján Počiatek ke stanovení konverzního kurzu.

Přijetí eura podle ministra Počiatka zvýší růst HDP na Slovensku o jeden procentní bod. Podle guvernéra slovenské centrální banky Ivana Šramka stanovený výměnný kurz ze střednědobého pohledu utlumí tlaky na růst spotřebních cen.

Právě jejich růst může zhoršit vnímání eura u slovenských občanů, kteří z něj podle některých průzkumů veřejného mínění mají obavy. Počiatek počítá s tím, že si lidé případnou inflaci s jednotnou měnou spojí, vláda se je ale bude snažit v informační kampani přesvědčit o opaku.

Po přijetí eura koruna nezmizí ze dne na den. Ještě 16 dní po Novém roce bude pokračovat společný oběh koruny a eura. Obchodníci ale již budou vydávat jen euromince a eurobankovky.

Do konce příštího roku si budou moci občané měnit slovenské koruny za eura v komerčních bankách. Poté už to půjde jen u slovenské centrální banky.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek