EP schválil liberalizaci plynárenství, tvrdší než chtějí státy

10.07.2008
čtk

Evropský parlament schválil v prvním čtení liberalizaci plynárenství v Evropské unii. Národní vlády ale prosazují výrazně měkčí podmínky a proto čekají EU v příštích měsících dlouhá vyjednávání. Rozhodující hlasování se zřejmě odehraje za českého předsednictví EU, které začíná 1. ledna 2009.

Europoslanci u plynárenství povolili tzv. třetí cestu, narozdíl od energetiky, kde trvají na tzv. plném unbundlingu, který má rozštěpit energetické giganty na dvě části – první se má starat jen o výrobu a druhé mají patřit přenosové sítě. Obě části mají být vlastnicky oddělené, státy si jen mohou vybrat, zda energetické monopoly budou muset přenosové sítě prodat, či je dobrovolně postoupí nezávislému operátorovi, který nad nimi převezme kontrolu.

V případě plynárenství europoslanci částečně přistoupili na výhrady Němců, Francouzů a dalších, kteří vlastnické dělení energetických společností odmítají. Kromě dvou cest, které dávají státům na výběr u elektřiny, u plynu mají mít země výběr ze tří cest. Takzvaná třetí cesta ponechává původnímu vlastníkovi nad přepravní sítí částečnou kontrolu a majetkově jej neodděluje.

V parlamentu podle některých ohlasů zvítězily obavy z bezpečnosti dodávek zemního plynu. Není totiž zcela zřejmé, v jakých rukou by při realizaci unbundlingu přenosové sítě skončily. Třetí cesta je podmíněna celou řadou pojistek. S tím souhlasily u elektřiny a plynu i členské státy. Europoslanci ale u plynu seznam podmínek dále rozšířili.

Na práci operátora, který má přepravní soustavu řídit, má podle původního návrhu například dohlížet jakási superdozorčí rada. Členové rady mají být nezávislí a nesmí být nijak propojeni s vlastníkem. Podobné omezení platí i pro management přenosové soustavy s tím rozdílem, že jeho členové nesmí být s vlastníkem propojeni tři roky před příchodem do firmy a čtyři roky po případném odchodu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek