Češi se k euro staví vlažně

14.07.2008
čtk

Pro přijetí eura se v celoevropském průzkumu Eurobarometr vyslovilo 53 procent občanů České republiky. Češi se tak v Evropské unii řadí k vlažným zastáncům společné měny. Průměrná podpora eura je v EU totiž 60 procent. Česká podpora společné měny, která brzy začne platit na sousedním Slovensku, od loňska poklesla o sedm procent.

Suverénně nejnižší podporu má společná měna v Británii, kde s ní souhlasí jen třetina občanů. Méně než polovina lidí také euro podporuje ve Švédsku a v Polsku. Menší souhlas než v Česku zaznívá také z Řecka a Dánska, kde je pro euro jen 51 procent občanů.

Pro evropskou měnovou unii jsou v Česku především mladí lidé, kteří s ní souhlasí ve třech čtvrtinách případů. Velký vliv má podle autorů Eurobarometru i vzdělání: zatímco vysokoškoláci společnou měnu podporují v 61 procentu, lidé se základním vzděláním jen ve 29 procentech.

Podle autora české zprávy průzkumu Pavla Ševery je možné, že za názory české veřejnosti na projekt eura stojí v zemi dobře známé názory oponenta přijetí prezidenta Václava Klause a dalších podobně zaměřených politiků. Podpora přijetí eura má přitom silnou podporu u pravicově orientovaných voličů. Z nich se společnou měnou souhlasí dvě třetiny, u levicových voličů jen 42 procent. Podporu má euro u samostatně výdělečně činných osob, manažerů a povolání známých jako bílé límečky.

Paradoxem české politické scény je, že strana, která by názory těchto osob měla bránit a prosazovat, má na jednotnou evropskou měnu spíše opačný názor, uvedli autoři Eurobarometru.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek