Evropská komise zjistila nedostatky v označení opalovacích krémů

14.07.2008
čtk

Přibližně pětina až třetina krémů na opalování, které se prodávají v Evropské unii, není správně označena. Mohou na nich být zavádějící informace nebo neúplné údaje. O takových číslech informovala Evropská komise. Brusel radí spotřebitelům, kteří se chystají na dovolenou za sluníčkem, aby si informace na obalech opalovacích krémů a mlék řádně přečetli.

V současnosti je správně označeno 70 až 80 procent krémů, uvedla mluvčí Evropské komise Helen Kearnsová. Ještě loni to bylo jen kolem 20 procent.

Evropská komise se s kosmetickými firmami loni dohodla, že na obalech krémů na opalování nesmí být nápisy jako stoprocentní ochrana. Žádný krém na opalování nezajistí naprostou ochranu před ultrafialovým zářením, vzkázala Evropská komise.

Na tubách či lahvičkách má kromě tradiční číslice udávající ochranný faktor být slovy napsáno, o jaký stupeň ochrany jde, zda o nízký, střední, vysoký či velmi vysoký. Obaly krémů mají být vybaveny logem, které nese nápis UVA. Ten zaručuje ochranu před ultrafialovým zářením typu A. Samotný ochranný faktor totiž vyjadřuje jen ochranu před ultrafialovým zářením typu B, jež však není hlavním viníkem vzniku rakoviny kůže. Lidé by proto před sluněním měli používat krémy, které je chrání před oběma typy záření.

V České republice podle odborníků každoročně rakovinou kůže onemocní 1500 lidí, pětina z nich zemře.

Evropané loni za opalovací krémy utratili 1,7 miliardy eur, to je asi 39,6 miliardy korun, což je o pět procent více než v roce 2006.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek