Brusel nabádá ke společné práci vědců v EU

15.07.2008
čtk

Na valné většině vědeckých projektů financovaných z veřejných peněz se dnes podílejí vědci jen v jednom státu. A to se nelíbí Evropské komisi. Velké problémy současnosti jako jsou klimatické změny, stárnutí populace nebo prevence pandemií, vyžadují podle Bruselu spolupráci zemí. Jednotlivé země a jejich vědci by v takovýchto případech měli „dát hlavy dohromady“.

V současnosti 85 procent peněz z veřejných zdrojů určených na výzkum směřuje na projekty realizované jen v jednom státu. Eurokomisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik novinářům řekl, že mu to přijde divné v situaci, kdy vědci zkoumají jevy přesahující hranice jednotlivých zemí. Podle Potočnika je to neefektivní a jde o ztrátu času i peněz.

Evropská komise proto chce, aby jednotlivé členské státy na dobrovolné bázi spolupracovaly ve vědeckých oblastech, které si zvolí. Projekty by také měli společně plánovat, financovat a hledat pro ně vědce, kteří na nich budou pracovat. Potočnik jako příklad uvedl iniciativu Francie, která vyzvala ostatní evropské země, aby se spolupodílely na projektech na výzkum Alzheimerovy choroby. Kvůli ní bude stárnutí lidí v Evropě stále větším problémem.

Společné plánování vědeckých projektů podle Potočnika pomůže efektivněji využít stávající finanční prostředky i práci vědců. Přeje si, aby skupiny států vytvářely hvězdné vědecké týmy specializované v určitém oboru.

Evropská komise doufá, že země EU by pravidla hry pro společné vědecké projekty mohly přijmout do konce roku. Jednotlivé členské státy by pak jmenovaly své zástupce, kteří by určovali, na jakých projektech se jejich země bude podílet.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek