Komise zvažuje regulaci cen SMS ze zahraničí

15.07.2008
čtk

Ceny textových zpráv a datových služeb do zahraničí jsou „těžce předražené“, to oznámil předseda Evropské komise José Barroso a eurokomisařka Viviane Redingová. Komise proto začne připravovat řešení, které by je mělo zlevnit.

V září by se tak mohl objevit návrh, který mobilním operátorům nařídí ceny těchto roamingových služeb snížit. Občané Evropské unie mají právo zasílat v zahraničí textové zprávy, aniž by byli oškubáni. Poplatky za roaming už příliš vysály peněženky zákazníků, uvedla Redingová, která za regulačními snahami Evropské komise v telekomunikačním sektoru stojí.

V současnosti se průměrná cena SMS poslané ze zahraničí pohybuje kolem 29 eurocentů, to je asi 6,80 koruny. Podle představ komise by ovšem tato cena měla být ani ne poloviční.

Poplatky za SMS se navíc v EU liší a mnozí platí daleko více, než je průměrná cena. Pokud se například český turista vydá do Itálie, za textovou zprávu zaplatí až deset korun. Nejvíce jde ale jednoznačně z kapes zákazníků belgických operátorů. Ti si účtují za textovou zprávu ze zahraničí téměř dvakrát více než čeští operátoři.

Zákazníci si mohou veškeré poplatky porovnat na internetových stránkách Evropské komise.

Předražené prý ovšem nejsou jen SMS, ale i datové služby. Zákazníka, který se přes svůj mobilní telefon v zahraničí připojí k internetu, může pak podle Redingové pohled na jeho účet pořádně šokovat. Rozdíly v cenách jsou v tomto případě obrovské a pohybují se od 0,25 eur (necelých šesti korun) do 16 eur (zhruba 376 korun) za jeden megabyte dat.

Události provázející diskusi o cenách SMS a datových služeb plně odpovídají scénáři, podle kteřého unie dospěla k regulaci cen hovorů z mobilních telefonů v zahraničí. Komise nejdříve také operátorům pohrozila, poté spustila internetové stránky s podrobnými cenami za volání a nakonec navrhla regulaci. Tu v rekordním čase ani ne jednoho roku odsouhlasily členské státy EU.

Lze očekávat, že širokou podporu mezi státy najde i případné nařízené snížení cen textových zpráv a datových služeb. Dánský a holandský premiér již k regulaci vyzvali Evropskou komisi dopisem.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek