Soud obžaloval turecké nacionalisty z pokusu o převrat

15.07.2008
čtk

V Turecku začal proces s více než osmdesáti osobami, které hlavní prokurátor obvinil z vytváření teroristické skupiny a podněcování veřejných nepokojů s cílem svrhnout konzervativní vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Většina obviněných jsou bývalí armádní důstojníci a novináři.

Turecká policie našla loni při razii v domě jednoho armádního důstojníka v Istanbulu skrýš s ručními granáty. Počátkem letošního července bylo zatčeno dalších 21 osob, mezi nimi i dva generálové ve výslužbě. Jsou podezřelí z napojení na ultranacionalistickou skupinu Ergenekon.

Podle tureckého tisku ultranacionalisté plánovali pomocí násilných akcí postupně podlomit důvěru veřejnosti ve vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) a dosáhnout situace, kdy by armáda získala důvod k zásahu do politického dění.

Souběžně s procesem vůči nacionalistů začal v červenci u ústavního soudu jiný proces, tentokrát vůči AKP. Vládní strana čelí obvinění, že podkopává sekulární charakter tureckého státu. Ústavní soud o obvinění rozhodne pravděpodobně během tří týdnů.

Erdoganova AKP, která má kořeny v politickém islámu, je od svého posledního vítězství v parlamentních volbách v roce 2007 (u moci je od roku 2002) stále častěji terčem kritiky laických kruhů, které v převážně muslimském Turecku tvoří především soudci a armáda.

Vojáci se považují za strážce republikánských hodnot v zemi. V minulých padesáti letech armáda celkem čtyřikrát zasáhla pomocí převratu do turecké politiky, naposledy v roce 1997, kdy odstavila od moci vládu, kterou považovala za příliš islamistickou.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek