Mezinárodní měnový fond uznal Kosovo, zváží jeho členství

16.07.2008
čtk

Měnový fond je z hlavních mezinárodních institucí první, která uznala odštěpení Kosova od Srbska. Chystá se zabývat žádostí nejmladšího státu Evropy o členství. Na postavení Srbska se po oddělení Kosova podle Mezinárodního měnového fondu nic nemění a jeho kvóta ve fondu zůstává zachována, stejně jako jeho aktiva a pasiva vůči fondu.

Podle zdrojů agentury Reuters takové rozhodnutí učinil management mezinárodního měnového fondu po konzultacích se členskými zeměmi. Většina z nich s ním vyjádřila souhlas.

Žádost Kosova o členství bude nejprve posuzovat výkonná rada. Konečné rozhodnutí se uskuteční hlasováním v radě guvernérů měnového fondu složené z ministrů financí a šéfů centrálních bank 185 členských zemí. Stačit by měla prostá většina. Předpokládá se, že Srbsko a jeho spojenec Rusko se budou otázku přijetí Kosova snažit ve výkonné radě blokovat.

Členství v Mezinárodním měnovém fondu poskytne Kosovu přístup k milionům dolarů úvěrů. Důležitá však také bude legitimita země v očích investorů a dárců, které odrazuje nejistá právní situace země. Kosovo již požádalo o členství i ve Světové bance, která by se měla po rozhodnutí měnového fondu touto věcí také začít zabývat.

Samostatnost Kosova dosud uznalo celkem 43 zemí světa, z toho 20 členských zemí Evropské unie, mezi nimi i Česká republika. Srbsko jej nadále považuje za svoji provincii. Kosovo patří k nejchudším zemím Evropy. Podle Světové banky z jeho přibližně dvou milionů obyvatel Kosova asi 37 procent žije pod hranicí chudoby, to je za méně než dva dolary na den. Nezaměstnanost se v Kosovu pohybuje mezi 30 a 40 procenty.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek