Sarkozy: Budu vetovat rozšíření do vzniku nových institucí

16.07.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nepodpoří další rozšiřování EU, dokud se nereformují její instituce. Irské referendum, které v červnu zablokovalo přijetí Lisabonské smlouvy, se podle Sarkozyho bude muset opakovat.

„Budu vetovat jakékoli rozšiřování (EU), dokud nevzniknou nové instituce,“ řekl Sarkozy v Elysejském paláci vybraným poslancům vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP). Zopakoval také hlavní priority francouzského předsednictví v tomto pololetí – uzavření evropského paktu o imigraci a ustavení horní hranice daně z přidané hodnoty z prodeje ropy.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se domnívá, že Irsko bude muset referendum o Lisabonské smlouvě zopakovat. Přibližně 53 procent irských voličů dokument 12. června odmítlo.

„Irové budou muset znovu hlasovat,“ řekl Sarkozy, který jako představitel předsedající země EU odletí 21. července do Irska, aby na místě zjistil příčiny odmítnutí a hledal řešení, jak následky referenda změnit.

Irsko poznamenalo proces evropské integrace již v roce 2001, kdy voliči odmítli Smlouvu o EU z Nice. O rok později ji ale v opakovaném referendu schválili.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek