Návrh rozpočtu EU pro příští rok je 114 miliard eur

17.07.2008
čtk

Ministři financí členských zemí podpořili návrh rozpočtu Evropské unie pro příští rok, který počítá s výdaji 114,9 miliardy eur. Řekl to náměstek ministra financí Eduard Janota, který se jednání v Bruselu účastnil.

Do rozpočtu ještě zasáhnou europoslanci, kteří pravidelně žádají vyšší výdaje na zahraniční politiku. Kromě navýšení prostředků pro Palestinu se dají letos očekávat i požadavky na peníze pro občany či podnikatele postižené vysokými cenami ropy či potravin.

Česká republika je podle Janoty k těmto návrhům zdrženlivá, protože neexistuje jejich finanční krytí.

Rozpočet EU bude příští rok o téměř pět procent menší, protože členské státy pomaleji čerpají finanční prostředky ze strukturálních fondů. Závazky rozpočtu představují necelých 134 miliard eur. Jde o peníze, které si unie naplánovala pro rok 2009, ale jejichž vyplacení se může protáhnout. Výdajům tak odpovídá kategorie platby, která činí 114,9 miliardy eur.

Struktura rozpočtu zůstává stejná, již druhý rok po sobě klesá podpora pro zemědělce. Na Společnou zemědělskou politiku v příštím roce půjde 42,8 procenta rozpočtu.

Evropský parlament bude o rozpočtu v prvním čtení hlasovat v říjnu, tématem schůzky ministrů financí se rozpočet stane opět v listopadu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek