Polská vláda připravuje privatizaci zdravotnictví

17.07.2008
čtk

Polská vláda se rozhodla řešit špatnou situaci ve zdravotnictví privatizací. Plán vyvolal protesty opozice i lékařských organizací.

Vládní Občanská platforma před parlamentními volbami prohlašovala, že má připravenou koncepci reformy zdravotnictví. Zatím ale žádnou nepředstavila. Polské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s řadou problémů. Lékaři a zdravotní sestry žádají vyšší mzdy, nemocnice jsou zadlužené, pacienti si stěžují na dlouhé čekací doby pro operace.

Proti některým návrhům ministerstva zdravotnictví, které resort v poslední době připravil, se staví také prezident Lech Kaczyński, který pohrozil, že bude zákony vetovat.

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová nyní navrhla, aby se všechny nemocnice, zdravotní střediska či transfúzní stanice během jednoho roku přeměnily v obchodní společnosti. Na privatizaci se přitom nemají podílet zaměstnanci.

Tak liberální systém není nikde na světě. To není dobrý směr, kritizoval návrh předseda polské lékařské komory Konstanty Radziwill. V podobném tónu o projektu hovoří i odborový svaz Solidarita, zdravotní sestry a zástupci organizací na ochranu pacientů.

Opozice podala návrh na odvolání ministryně Kopaczové. Podle poslance opoziční strany Právo a spravedlnost Boleslawa Piechy navržená privatizace povede ke krachu většiny nemocnic.

Odborníci doporučují, aby se vláda inspirovala v zahraničí a zvýšila sazbu zdravotního pojištění z mezd, která nyní v Polsku činí devět procent, a zavedla poplatky. Kopaczová oba návrhy odmítá. Není možné zavést poplatky u lékaře, protože chudý důchodce musí chodit k doktorovi dvakrát měsíčně pro recepty, zdůraznila.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek