Barroso bude usilovat o nový mandát

20.07.2008
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso o víkendu potvrdil, že bude usilovat o setrvání v čele instituce po vypršení svého prvního pětiletého mandátu na podzim 2009. Dvaapadesátiletý portugalský liberál pravého středu to řekl v rozhovoru pro nizozemský deník NRC Handelsblad poté, co získal v tomto směru oficiální podporu Itálie a Francie. O novém předsedovi Evropské komise rozhodují nejvyšší představitelé 27 členských zemí EU.

Barroso má velkou šanci získat nový mandát, přestože jeho dosavadní bilance není podle agentury AFP zvlášť dobrá. Vyčítá se mu také určitá slabost EU vůči USA. Barrosovi ale hlavně ublížilo zamítnutí euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku v roce 2005 a podobný letošní neúspěch prosazované nové reformní smlouvy EU v Irsku.

Barroso odmítá kritiku, že jeho kampaň před plebiscitem v Irsku byla nedostatečná, a nechce nést odpovědnost za větší skepsi obyvatel vůči unii. Ukazuje přitom na členské státy. Žádná komise toho neudělala tolik pro sblížení občanů a Evropské unie. Mohu vám zaručit, že pokud by existovala stejná angažovanost národních představitelů, tak situace by byla mnohem lepší, řekl v rozhovoru pro nejnovější vydání francouzského týdeníku Le Point.

Komise podle AFP špatně čelila finanční krizí, ropnému šoku a dalším velkým výzvám. Přetrvávání ústavní krize EU by mohlo evropské představitele, hlavně v Německu, vést k touze šéfa komise příští rok vyměnit. Paradoxně však Barrosovi může pomoci fakt, že za jeho působení oslabilo postavení Evropské komise vůči členským zemím. Barrosova komise je velmi slabá, sám Barroso je slabý předseda. To je důvod, proč si ho evropští představitelé budou chtít ponechat… protože je nezastiňuje, soudí jistý vysoký funkcionář komise.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek