Srbský krok směrem k EU

20.07.2008
čtk

Srbští velvyslanci, které bělehradská vláda odvolala ze zemí Evropské unie, jež uznaly nezávislost Kosova, by se mohli v dohledné době vrátit do svých úřadů. Srbský ministr zahraničí chce podle agentur AP a AFP předložit návrh na jejich opětné vyslání srbské vládě příští týden.

Větší část zemí EU uznala jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti ze 17. února letošního roku. Na protest proti tomu z každé z nich Bělehrad povolal zpět do vlasti na konzultace svého diplomatického zástupce. Povolání ke konzultacím neznamená přerušení diplomatických styků a bývá většinou jen dočasné.

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić dnes uvedl, že cílem normalizace diplomatických vztahů je zlepšit do budoucna vyhlídky Srbska na případné začlenění do EU. Jeremić podle AP očekává v této otázce jednoznačný souhlas srbské vlády. V příštích dnech by srbský parlament podle AFP měl také hlasovat o ratifikaci stabilizační a asociační dohody, která představuje první krok na cestě do EU.

Nezávislé Kosovo zatím uznalo přes 40 států, mezi nimi USA a většina členských zemí Evropské unie včetně Česka. Proti nezávislosti Kosova se vedle Srbska nejsilněji staví Rusko. Z unijních států ho odmítá Španělsko, Řecko, Kypr nebo Slovensko.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek