Srbové zadrželi Radovana Karadžiče

22.07.2008
čtk

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič byl po třinácti letech zatčen. Srbský předák je obviněn obviněný z genocidy během války v bývalé Jugoslávii v polovině 90. let.

„Karadžić byl nalezen a zatčen,“ uvedl v prohlášení úřad srbského prezidenta Borise Tadiče. Jeden z nejhledanějších mužů světa podle něj momentálně podstupuje testy DNA, které mají oficiálně potvrdit jeho identitu.

Karadžičovo zatčení přivítali zástupci Evropské unie i Mezinárodního trestního tribubnálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

„Toto je velmi důležitý den pro oběti, které čekaly na (Karadžičovo) zatčení více než deset let,“ řekl vrchní žalobce ICTY Serge Brammertz. „Je to také důležitý den pro mezinárodní spravedlnost, protože se jasně ukázalo, že nikdo není mimo dosah práva a dříve či později budou všichni uprchlíci předvedeni před soud,“ dodal.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn označil Karadžičovo zadržení za důležitý posun v srbském úsilí o vstup do EU. „Je to milník ve spolupráci Srbska s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Ukazuje to, že nová vláda je připravená s tribunálem plně spolupracovat,“ řekl Rehn.

Rehn doplnil, že o případných změnách a dalších krocích ve vztazích mezi EU a Srbskem bude jednat na dnešní schůzce evropských ministrů zahraničí v Bruselu. Setkání se zúčastní i šéf srbské diplomacie Vuk Jeremić.

Někdejší prezident bosenské Republiky Srbské Karadžić čelí obvinění, že se v roce 1995 podílel na povraždění 8000 Muslimů bosenskosrbskými silami ve východobosenské Srebrenici. Tento zločin je označován za největší masakr v Evropě od druhé světové války. Je také obviňován ze spáchání zločinů proti lidskosti nebo z porušování Ženevské konvence.

Karadžičovo zadržení je velkým úspěchem nové srbské prozápadní vlády. Nová ministryně spravedlnosti Snežana Malovičová počátkem července prohlásila, že zatčení Karadžiče, jeho vojenského velitele Ratka Mladiče a někdejšího chorvatského lídra Gorana Hadžiče bude její prioritou.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek