ČEŠI

ČEŠI
Naši zvláštní sousedé
Wolfgang Libal
Nakladatel Barrister & Principal 2008

Doyen rakouských zahraničněpolitických reportérů Wolfgang Libal (1912–2008), původem pražský Němec, vypráví na nevelké ploše svou verzi česko – německého příběhu, respektive své vidění českých dějin.

ANOTACE

Wolfgang Libal, který se stal svědkem snad všech dějinných zvratů ve střední Evropě 20. století, přistupuje k látce s velkou dávkou vnitřní poctivosti. On sám, jako pražský Němec, se stal obětí vyhnání v létě 1945. V šedesátých letech se vrátil alespoň na krátkou dobu jako korespondent tiskové agentury DPA. S trochou nadsázky říká, že to byl právě on, kdo přišel jako první se spojením „pražské jaro“.

V knize zmiňuje i roli nadšených až fanatických českých levicových intelektuálů a jejich chování po roce 1948 – a jmenuje i Pavla Kohouta, který ke knize napsal doslov.

Kohout prý má bohaté zkušenosti s pohledy z druhé strany – tedy sudetoněmecké. Wolfganga Libala a jeho svědectví si však natolik váží, že i když s mnoha vývody nesouhlasí, přijímá je se vší vážností jako variantu svého vlastního líčení společné historie, a přemýšlí o nich.

Zároveň Kohout v doslovu neopomene vyvrátit podle svého soudu „hlavní sudetoněmecké a české legendy“, které brání objektivnějšímu pohledu na společné dějiny.

Wolfgang Libal: Češi. Naši zvláštní sousedé, doslov Pavel Kohout, poznámkový aparát Libor Vykoupil, vydání první, brožovaná vazba, 78 stran.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality