Česko kritizuje Brusel za zprávu o vízech

24.07.2008
čtk

Česká republika kritizovala zprávu Evropské komise, která tvrdí, že jednání o rozšíření bezvízového programu USA nemají žádný hmatatelný pokrok. Praha to považuje za absurdní.

Není to pravda. K tomu pokroku došlo minimálně na národní úrovni, řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Komise ve středeční zprávě pohrozila Washingtonu kvůli nedostatečnému pokroku v odstranění víz pro občany dalších zemí EU možností zavedení víz pro americké diplomaty.

Podle české strany jednání výrazně pokročila. Jsme před branami vstupu do amerického bezvízového programu, řekl Haišman.

Náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová dodala, že Češi by do amerického bezvízového programu mohli být zařazeni na podzim. Já to vidím jako velmi pravděpodobné, řekla. podle ní tomu nasvědčují všechna vyjádření USA a jednání, které Praha s Washingtonem vede.

Víza do USA teď nepotřebují jen občané z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004, mezi nimiž jsou i Češi a Slováci, to platí jen pro Slovince. Američané bez víz jezdí do celé EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek