EU rozšířila černou listinu leteckých společností

24.07.2008
čtk

Evropská komise rozšířila seznam nebezpečných leteckých společností, které z bezpečnostních důvodů nesmějí létat na letiště zemí Evropské unie.

První seznam rizikových aerolinií, společný pro celou Unii, zveřejnila Komise v březnu 2006. Na sladění dílčích zákazů z jednotlivých států se EU dohodla po sérii leteckých katastrof, které si vyžádaly oběti mezi mnoha Evropany. Celý seznam nebezpečných aerolinií zájemci naleznou na internetových stránkách EU.

Podle prohlášení Evropské komise se na černé listině ocitnou letecké společnosti ze západoafrického státu Gabon. Opatření se nedotýká společností Gabon Airlines a Afrijet. Ty však nesmějí dále rozšiřovat své evropské operace a čekají je časté inspekce, napsala agentura Reuters.

Po inspekci v Íránu naopak EU zrušila zákaz místním aerolinkám Mahan Airlines.

Na seznamu zůstávají letecké společnosti z Indonésie, protože místní vláda stále nezavedla účinný program dohledu nad aerolinkami. EU vydala zákaz letů před třemi lety po sérii leteckých neštěstí a zprávách o zhoršení bezpečnostních standardů po deregulaci leteckého sektoru v zemi koncem 90. let minulého století.

Zákaz pro indonéské aerolinky ovlivňuje místní turistický průmysl země. Kvůli varování totiž nechtějí turisté z Evropy využívat indonéské aerolinky ani na tranzitních trasách mezi Jakartou a ostrovem Bali.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek