Obama zahájil návštěvu Evropy, setkal se s Merkelovou

24.07.2008
čtk

Kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta Barack Obama v Berlíně zahájil cestu po Evropě hodinovým setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Obama přiletěl do Evropy z Blízkého východu.

Merkelová před setkáním s Obamou, které kancléřství označilo za soukromé, řekla novinářům, že bude s kandidátem na amerického prezidenta hovořit o změnách klimatu a liberalizaci světového trhu. Chystala se také zdůraznit, že Německo nadále odmítá vyslání svých vojáků na neklidný jih Afghánistánu.

Obama se odpoledne setká s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem a berlínským primátorem Klausem Wowereitem. Obama v centru německé metropole u Sloupu vítězství přednese téměř hodinový projev o transatlantickém partnerství.

Obamovi poradci chtěli, aby illinoiský senátor mohl promluvit u Braniborské brány, kde v minulosti vystoupili prezidenti Ronald Reagan (1987) a Bill Clinton (1994). Nejslavnější je ale berlínská řeč Johna Kennedyho v roce 1963.

Merkelová ale Obamovo vystoupení na tomto místě odmítla, protože nepovažovala za vhodné, aby se symbolické místo historie Německa a jeho sjednocení stalo volební kulisou amerických voleb.

Kvůli Obamově vystoupení od 19:00 SELČ jsou okolo 70 metrů vysokého památného Sloupu vítězství v centrální čtvrti Tiergarten připravena maximální bezpečnostní opatření. Prostor bude hlídat na 700 policistů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek