Hrozí dvourychlostní Evropa kvůli rozvodům?

25.07.2008
čtk

Ministři spravedlnosti nepodpořili zavedení jednotných evropských pravidel pro rozvody mezinárodních párů. V Evropské unii dochází každý rok ke 170 tisícům rozvodům dvojic, které tvoří občané různých národností nebo páry žijící v jiné než domovské zemi.

Rozvodové právo se v zemích EU výrazně liší – rozvést se v Irsku je těžší, než ve velmi liberálním Švédsku, zatímco na Maltě není rozvod povolen vůbec. Švédsko nakonec návrh zablokovalo, protože hrozila možnost, že by švédské soudy nemusely rozhodovat jen podle švédského práva.

Některé země, například Rumunsko, Slovinsko a Lucembursko, plán na sjednocení norem neopustily a chtějí se pokusit o harmonizaci rozvodového práva formou takzvané posílené spolupráce. To je procedura, která umožňuje bližší spolupráci části členských států EU.

Nyní musí požádat Evropskou komisi, aby vypracovala návrh, jak by posílená spolupráce mohla vypadat. Proceduru navíc musí odsouhlasit kvalifikovaná většina zemí EU, což není vůbec jisté.

Posílenou spolupráci rozhodně nepovažujeme za optimální řešení, řekl náměstek ministra spravedlnosti Tomáš Boček, který ČR v Bruselu zastupoval. Týká se citlivé otázky rodinného práva a navíc by podle něj mohla vést k nastavení dvourychlostní Evropy. Konečný postoj Česka k možné posílené spolupráci ale prý ještě není přesně stanoven.

V případě schválení by se mohl vytvořit precedens. Posílená spolupráce, kterou unijní smlouvy umožňují, zatím totiž ještě nikdy nebyla využita. Některé státy se obávají, že by se tím otevřela brána k podobným snahám i v jiných oblastech.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek