Slovensko dostalo varování kvůli tísňové lince 112

25.07.2008
čtk

Evropský soudní dvůr v Lucemburku odsoudil Slovensko za špatné fungování tísňové linky 112. Slovenské úřady Podle rozsudku neumožňují prostřednictvím telefonní linky určit polohu volajícího, což je v rozporu s evropskou legislativou.

Za porušení práva v tomto případě nenásleduje žádná sankce, Slovensko pouze musí uhradit soudní náklady. Zástupci Slovenska u soudního dvora připustili, že v tomto případě stát chyboval a hodlají prý nedostatky co napravit.

Evropská komise Slovensko zažalovala již loni v březnu. Kromě Slovenska se na soud obrátila také v případě Itálie, Litvy, Nizozemska a Portugalska.

Samotnou sankční proceduru kvůli špatnému fungování tísňových linek přitom Brusel spustil již v polovině roku 2006, původně proti 11 zemím. Šest z nich ale už mezitím situaci napravilo.

Skutečná sankce za porušení evropské legislativy přichází teprve v případě druhého rozsudku ve stejné věci. První rozsudek státy jen varuje, že musí uvést nedostatky do pořádku. V případě druhého však může nejvýše postavený soud v EU udělit finanční sankci.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek