Srbští velvyslanci se vracejí do EU

25.07.2008
čtk

Srbská vláda rozhodla o návratu velvyslanců do států Evropské unie. Bělehrad je povolal ke konzultacím kvůli uznání nezávislosti Kosova většinou členských států. Oznámil to ministr zahraničí Vuk Jeremić. Srbský velvyslanec se tak příští týden vrátí i do Prahy.

Jeremić již dříve uvedl, že cílem normalizace diplomatických vztahů je zlepšit do budoucna vyhlídky Srbska na případné začlenění do EU.

„Myslíme si, že návrat našich velvyslanců zlepší naši pozici v těchto členských zemích EU,“ řekl po zasedání vlády ministr životního prostředí Oliver Dulić. „Uděláme vše, abychom do konce roku dosáhli postavení kandidátské země. Naši velvyslanci za to budou lobbovat,“ dodal.

Česká diplomacie rozhodnutí srbské vlády přivídala. „Máme zájem, aby vzájemné vztahy se Srbskem fungovaly co nejlépe. K tomu je přítomnost velvyslance potřebná,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Svého velvyslance v Praze povolal Bělehrad ke konzultacím 25. května.

Jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti ze 17. února letošního roku zatím uznalo 43 států, mezi nimi Spojené státy a 20 členských zemí Evropské unie, včetně Česka. Proti nezávislosti Kosova se vedle Srbska nejsilněji staví Rusko. Ze zemí EU ho odmítá Španělsko, Řecko, Kypr nebo Slovensko.

Zda se vrátí velvyslanci i do neevropských států, které Kosovo uznaly srbská vláda nesdělila. Kromě USA se to týká i některých států v Latinské Americe a na Blízském východě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek