Štrasburský soud se zastal sovětského partyzána

25.07.2008
čtk

Evropský soud pro lidská práva se zastal pětaosmdesátiletého sovětského partyzána Vasilije Kononova, kterého lotyšské soudy odsoudily za válečné zločiny spáchané v boji proti nacistické okupaci za druhé světové války.

Kononov byl v dubnu 2004 odsouzen k 20 měsícům vězení za zavraždění lotyšských civilistů během druhé světové války. Jako člen partyzánského oddílu se podílel na nájezdu na lotyšskou ves a vypalování domů příslušníků domobrany, vyzbrojené Němci. Při této trestné operaci zahynulo šest mužů a tři ženy, z nichž jedna byla ve vysokém stupni těhotenství.

Rozsudek rozhořčil hodně Rusů. kononov, který má od roku 2000 ruské občanství, byl v minulosti vyznamenán vysokými sovětskými řády. Vladimir Putin mu ještě jako ruský prezident posílal blahopřání k Novému roku.

Kononov se hájil, že zabiti byli kolaboranti, kteří před tím vydali Němcům na smrt 12 partyzánů, včetně velitelovy ženy a sedmiměsíčního dítěte. V odvolání k štrasburskému soudu argumentoval, že potrestání kolaborantů se nepovažovalo za zločin, naopak představovali legitimní terč pro hnutí odporu.

Soud ve svém verdiktu shledal, že mezinárodní právo neskýtá základ pro partyzánovo odsouzení a sám lotyšský zákon k tomu nepostačuje. Soudci poměrem hlasů čtyři ku třem přisoudili partyzánovi jako odškodnění 30.000 eur (více než 700.000 Kč).

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek