Nová makedonská vláda rozdmýchává spor s Řeckem

29.07.2008
Euractiv

Novou konzervativní vládu schválil makedonský parlament v sobotu 26. července. Zdá se však, že pokračující spory s Řeckem zůstanou hlavní překážkou možného vstupu Makedonie do EU.

Poslanci dali důvěru vládní koalici v čele s premiérem Nikolou Gruevskim. Skládá ze středopravé VMRO-DPMNE strany a Demokratické unie pro integraci, která je jednou ze dvou hlavních stran reprezentujících etnické Albánce. Koalice má pohodlnou většinu 78 křesel ve 120 členném makedonském parlamentu.

Proti nové vládě nehlasoval žádný poslanec, protože hlavní opoziční strany kolektivně bojkotovaly schůzi parlamentu. Sociální demokraté se tak rozhodli protestovat proti zadržení jejich místopředsedy Zorana Zaeva, které pokládali za politicky motivované. Demokratická strana pro Albánce (DPA) deklarovala, že se do parlamentu nevrátí, dokud práva jejich komunity nebudou lépe respektovaná.

Nová vláda se zavázala s ohledem na možný vstup do EU zlepšit vztahy mezi etniky a bojovat proti korupci a organizovanému zločinu.

„Budeme pracovat dnem i nocí, abychom se stali členem EU a NATO,“ Řekl poslancům Gruevski, který stál také v čele minulé makedonské vlády.

Nové napětí ve vztahu s Řeckem

Gruevského kabinet ale již vyvolal nové napětí v řecko-makedonských vztazích, když se obrátil na Komisi s žádostí o podporu ve své snaze o lepší ochranu a dodržování práv makedonské menšiny žijící v Řecku.

Po dopise ministra zahraničí Antonia Milososkiho komisaři pro mnohojazyčnost Leonardu Orbanovi žádajícímu podporu ve snaze o uznání Makedonštiny jako menšinového jazyka v Řecku následoval dopis od Gruevského předsedovi Komise José Manuel Barrosovi.

Gruevski v dopise žádá Barrosa, aby „osobně vyzval Řecko, aby přísně dodržovalo povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků ohledně lidských práv, se zvláštním důrazem na svobodu vyjádření etnické identity a všech práv, které z toho vyplývají.“

Nicméně předseda Komise Barroso odpověděl 25. července, že Komise „nemá žádné rámcové kompetence“ pro řešení takovýchto záležitostí, za které odpovídají členské státy. Zároveň také zdůraznil, že Makedonie musí vyřešit své vlastní problémy s Řeckem před tím, než pokročí dále na své cestě do EU.

AUTOR www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek