Protimaďarský videoklip potrestán nebude

29.07.2008
čtk

Slovenská policie přerušila trestní stíhání ve věci dva roky starého videoklipu, v němž čtyři nejspíše slovenští extremisté pálili maďarskou vlajku. Pachatele se nepodařilo vypátrat. Klip se objevil na internetu v červenci 2006 a vyostřil už tak napjaté vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem.

Trestní stíhání bylo přerušeno, neboť se nezjistily skutečnosti opravňující k trestnímu stíhání určité osoby, uvedla Tatiana Kurucová z bratislavského krajského policejního ředitelství. Policie stíhání obnoví pokud najde nové důkazy.

Extremistický videozáznam se objevil před dvěma lety na internetu a asi po dvou týdnech byl zase stažen. Byly na něm čtyři osoby, které pálily vlajku, obraz doprovázely anglické titulky s gramatickými chybami a metalová hudba s protimaďarskými hesly.

Klip vyvolal výměnu názorů mezi slovenskou a maďarskou diplomacií. Budapešť oficiálně požádala Bratislavu, aby informovala o krocích proti tvůrcům videoklipu. Slovenské ministerstvo zahraničí poté klip odsoudilo, tvrdilo však, že Maďarsko reagovalo nepřiměřeně. Pobouřeně o celé záležitosti psala maďarská média.

Vztahy mezi slovenskou a maďarskou vládou se zkomplikovaly po nástupu současného slovenského kabinetu premiéra Roberta Fica; mezi jeho členy jsou totiž i zástupci Slovenské národní strany, jejíž předseda Ján Slota je známý protimaďarskými výroky.

Slovensko zase kritizovalo údajně nedostatečně tvrdý postoj Budapešti k extremistické Maďarské gardě. Toto ultrapravicové sdružení si klade za úkol chránit maďarské menšiny v zahraničí.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek