Podle Walesy je vinen systém

31.07.2008
čtk

Vinu za smrt desítek demonstrantů v Polsku v roce 1970 nenesou jednotlivci, ale totalitní vládnoucí systém. U varšavského soudu, který projednává případ bývalého prezidenta Wojciecha Jaruzelského a jeho podíl na masakru 44 protestujících dělníků polskými bezpečnostními složkami, to včera řekl někdejší vůdce protikomunistické opozice Lech Walesa.

Proces s Jaruzelským, kterého obžaloba viní ze zodpovědnosti za smrt dělníků, kteří v prosinci 1970 v severopolských přístavních městech demonstrovali proti zvyšování cen potravin, začal už před více než osmi lety. Jeho konec je ale stále v nedohlednu.

Musí tu být řečeno, že systém (vlády) byl založen na závislosti, že rozhodnutí nepadala tady, že jsme tehdy byli závislí, řekl při výslechu Walesa, zakladatel odborového hnutí Solidarita. Podle něj je třeba za tehdejší události vinit nikoli lidi, ale spíše systém.

Nyní pětaosmdesátiletý Jaruzelski, který se později stal polským prezidentem, byl v roce 1970 ministrem obrany. On a dalších pět tehdejších komunistických funkcionářů vinu odmítají, podle žalobce ale rozkazy ke střelbě do demonstrantů pocházely právě od nich. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až doživotní trest.

V Polsku nyní běží hned několik na sobě nezávislých soudů, u nichž je Jaruzelski jedním z obviněných. V červnu například definitivně začal proces, který se týká vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981. Generál Jaruzelski byl v souvislosti s výjimečným stavem i se svou rolí při krvavém potlačení dělnických nepokojů na pobřeží Baltu v 70. letech souzen již mnohokrát, nikdy ale nepadl pravomocný rozsudek.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek