Zákaz Erdoganovy strany neprošel

31.07.2008
čtk

Turecký ústavní soud zamítl žádost kasačního soudu, aby zakázal činnost vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Důvodem měly být islamistické aktivity namířené proti laickému charakteru Turecka.

„Soud rozhodl, že Strana spravedlnosti a rozvoje nebude rozpuštěna,“ prohlásil v Ankaře předseda soudu Hasim Kiliç.

Politici z AKP rozhodnutí soudu ocenili jako vítězství turecké demokracie. Premiér Recep Tayyip Erdogan zdůraznil, že jeho strana se dál bude angažovat v ochraně republikánských hodnot.

Žádost o zákaz AKP i o zákaz stranického členství jejích čelních představitelů předložil ústavnímu soudu prokurátor kasačního soudu letos v březnu, soudci začali záležitost projednávat toto pondělí.

Kromě odmítnutí zákazu strany soudci poměrem šest ku pěti nevyhověli ani požadavku zakázat 71 předním představitelům AKP na pět let členství v této straně. Kauza by postihla jak premiéra Erdogana, tak prezidenta Abdullaha Güla. K zákazu bylo potřeba získat hlasy nejméně sedmi členů soudu.

Vládní strana ale z procesu úplně bez šrámů nevyšla. Soudci se shodli na finančním postihu AKP, která ztratila možnost čerpat část veřejných finančních prostředků, na které má ze zákona nárok.

AKP je u moci již od roku 2002 a loni v parlamentních volbách dosáhla drtivého vítězství. V posledních měsících vyvolala silný odpor v kruzích, které si nepřejí islamizaci státu, když se pokusila legalizovat nošení muslimského šátku na univerzitách. Jde o velmi ožehavou otázku v zemi, kde více než 90 procent obyvatel vyznává islám, ale jejíž režim je přísně laický.

AKP zastupuje v 550členném tureckém parlamentu přes 300 poslanců, a kdyby byla rozpuštěna, vedlo by to nejspíše k předčasným volbám, které by ovšem podle expertů opět zřetelně vyhrála.

Verdikt soudu se znepokojením očekávali jak turečtí politici, tak Evropská¨unie a zahraniční investoři, kteří se obávali v případě zákazu AKP politické nejistoty v Turecku a zbrzdění reforem, jež nynější vládní tábor prosazuje vzhledem k ambicím země dosáhnout v budoucnu členství v EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek