Největší evropská banka HSBC prodělala miliardy

04.08.2008
čtk

Zisk britské společnosti HSBC Holdings, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě, klesl vydělala v prvním pololetí o 29 procent na 7,7 miliardy dolarů. Podle firmy jsou důvodem rostoucí náklady na špatné hypoteční úvěry ve Spojených státech.

V první polovině roku 2008 jsme viděli nejobtížnější podmínky na finančních trzích za několik desetiletí, řekl předseda HSBC Stephen Green. HSBC nebyla vůči této bouři imunní, dodal.

Aktivity HSBC v Severní Americe vykázaly v pololetí ztrátu 2,9 miliardy dolarů ve srovnání se ziskem 2,4 miliardy ve stejném loňském období. Banka vytváří na zdejším trhu zhruba čtvrtinu svých tržeb.

Objem špatných úvěrů společnosti HSBC v Severní Americe se v uplynulých 18 měsících vyšplhal na 18 miliard dolarů.

Problémy na hypotečním trhu ve Spojených státech loni odstartovaly krizi na amerických i světových finančních trzích. Finanční společnosti po celém světě musely kvůli této krizi odepsat aktiva v hodnotě stovek miliard dolarů. Někteří odborníci se domnívají, že tyto odpisy by se mohly vyšplhat až na bilion dolarů, než se situace na trzích uklidní.

Evropským bankám podle nedávné studie společností Oliver Wyman hrozí v příštích třech letech u spotřebitelských úvěrů a hypoték ztráta 120 miliard eur (2,9 bilionu korun).

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek