Zemědělská politika unie možná přispívá k umírání Evropanů

04.08.2008
čtk

K úmrtí tisíce Evropanů na nemoci spojené se srdečními problémy či mrtvicemi možná každoročně přispívá společná zemědělská politika EU. Podle zprávy serveru EUobserver to vyplývá z nové studie Liverpoolské univerzity. Důvodem je to, že Společná zemedělská politika EU podporuje i tučné produkty, jejichž konzumace podporuje zmiňované zdravotní problémy.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Světové zdravotnické organizace. Podle jejích zjištění přímé dotace farmářům, které dostávají v rámci společné zemědělské politiky, ve starých členských zemích unie před rokem 2004 vedly k masivní nadprodukci mléka a hovězího.

Brusel podle serveru ročně na podporu a propagaci mléčné produkce vynakládá kolem 16 miliard eur. Z toho asi 500 milionů jde jen na podporu větší domácí spotřeby másla. „Společná zemědelská politika… se nyní možná stala rizikem pro veřejné zdraví napříč EU,“ píše se ve studii.
¨
Podle „konzervativních odhadů“ studie roční „podíl“ společné zemědělské politiky na úmrtnosti v období před rokem 2004 představoval až kolem 9800 případů úmrtí na koronární srdeční nemoci a 3000 případů mrtvic ročně.

Zjištění přichází v době, kdy unie projednává to, jak společnou zemědělskou politiku EU v budoucnu zásadně reformovat. O tom bude velká debata zejména na podzim.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek