Západ hrozí Íránu kvůli jadernému programu

05.08.2008
čtk

Dalšími sankcemi dnes pohrozily Íránu Spojené státy a Británie, a to pokud nepřijme novou nabídku velmocí na hospodářskou spolupráci výměnou za zastavení jaderného programu. Hlavní íránský vyjednávač Saíd Džalílí v telefonickém rozhovoru s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou slíbil, že Teherán na nabídku odpoví v úterý. Íránské revoluční gardy dnes na druhé straně pohrozily uzavřením Hormuzského průlivu v případě napadení Íránu a oznámily zkoušku nové námořní zbraně.

Pokud Írán jasně a kladně nezareaguje na naši nabídku, budeme muset přijmout vůči němu další opatření, prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gonzalo Gallegos. Podle něj nabídka velmocí zahrnovala všechno, co Teherán potřebuje pro vybudování moderního civilního jaderného programu.

K USA se připojila i Británie, která požadovala od Teheránu jednoznačnou a kladnou odpověď na poskytnutou nabídku, a to nejpozději v úterý. V opačném případě je Londýn údajně připraven podpořit uvalení dalšího kola sankcí OSN na Írán.

Ve stejném duchu se vyjádřil i francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Ten rovněž zdůraznil, že úterý je nejzazší termín pro íránskou kladnou odpověď.

Západ se už dlouhou dobu snaží přimět Teherán, aby ustoupil od aktivit, které podle podezření velmocí mají vést k výrobě jaderných zbraní. To ale Írán vytrvale popírá. Právě o uplynulém víkendu vypršela lhůta pro odpověď na nejnovější neformální nabídku Západu. Ten Íránu slíbil dalekosáhlou hospodářskou spolupráci za alespoň dočasné zastavení některých jaderných aktivit, především procesu obohacování uranu.

Írán se ve stanoveném termínu k nabídce velmocí nevyjádřil. Velitel íránských revolučních gard Mohammad Alí Džafarí ale pohrozil, že pokud by byl Írán kvůli svému jadernému programu napaden, dokáže zablokovat Hormuzský průliv. Tím by zablokoval cestu ropným tankerům z Perského zálivu.

Džafarí také oznámil test nové zbraně o dostřelu 300 kilometrů, která údajně dokáže potopit jakékoli plavidlo. Bez dalších podrobností řekl íránské agentuře Fars, že testovaná zbraň je íránské výroby. Džafarí ji označil za světový unikát a zdůraznil, že žádná z armád světa podobnou zbraň nemá. Nesdělil ale ani to, kdy a kde byla vyzkoušena.

Uváděný dosah odzkoušené nové zbraně podle agentury AP naznačuje, že by mohlo jít o nějaký typ torpéda.

V červenci už Írán oznámil provedení testů balistických raket středního a dlouhého doletu včetně údajně nové varianty rakety Šaháb s údajným doletem 2012 kilometrů. Nezávislý blog http://www.armscontrolwonk.com/ zabývající se bezpečnostními otázkami ale po analýze videozáznamu testů, který zveřejnila íránská vláda, zjistil, že testované rakety byly stejné jako verze Šaháb, kterou íránská vláda poprvé předvedla v roce 1998 a má známý dolet 1200 kilometrů. Podle amerických tajných služeb navíc nebyly raketové testy Íránu, které byly součástí několikadenních vojenských manévrů v Perském zálivu, tak rozsáhlé, jak je Teherán líčil.

Teherán nové testy raket, schopných zasáhnout Izrael, ale i Balkán, oznámil den po podpisu česko-americké smlouvy o výstavbě radaru protiraketové obrany USA na území ČR. Ten má být namířen právě proti hrozbě útoku ze strany Íránu. Vysloužil si za to ostrou kritiku od západních zemí a zejména Spojených států, které Teherán vyzvaly k bezodkladnému zastavení výroby a zkoušek raket středního a dlouhého doletu, jejichž vývoj označily za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek