ECB nechala sazbu na 4, 25 procenta

07.08.2008
čtk

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) nechala základní úrokovou sazbu beze změn na 4,25 procenta. Prezident ECB Jean-Calude Trichet ale současně varoval před zpomalením ekonomického růstu. To přimělo trhy k názoru, že banka v letošním roce již sazby zvyšovat nebude.

Analytici dnešní rozhodnutí banky po červencovém zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu všeobecně očekávali. Banka při svém rozhodování musí brát zřetel na růst inflace, což je faktor ke zvýšení úroků. Na druhou stranu jí ale v cestě stojí hospodářský útlum, který bývá důvodem ke snížení sazeb.

Trichet opět potvrdil, že pro banku je stále důležitý boj s inflací. Ta v zemích eurozóny v červenci vystoupila na rekordních 4,1 procenta. Cílem ECB je přitom udržet inflaci pod dvěma procenty. Podle analytiků by již inflace mohla dosáhnout svého vrcholu a díky dvacetiprocentnímu poklesu cen ropy za poslední měsíc by mohla začít klesat. Trichet ale varoval, že ceny komodit jsou zatím stále nestabilní.

Banka zatím podle Tricheta nemá stanoveno, jakým směrem by se měly úroky dále ubírat. Podle analytiků ale jeho varování před zpomalením růstu vylučuje, že by do konce letošního roku náklady na úvěry stouply. Celkově převažují rizika zpomalení (růstu), řekl Trichet. Upozornil hlavně na vysoké a nestabilní ceny komodit a pokračující napětí na finančních trzích.

Šéf ECB také opět ujistil Evropany, že základy ekonomiky zůstávají silné. Avšak poslední vlna statistických údajů nebyla příliš příznivá. Velká část ekonomických ukazatelů se dostala na nejnižší úroveň od roku 2003. Poslední ranou byl pokles nálady v sektoru služeb a maloobchodního obratu.

Sektor služeb, který se na růstu ekonomiky eurozóny podílí téměř dvěma třetinami, v červenci klesl nejrychleji za pět let. Maloobchodní obrat, který je ukazatel poptávky spotřebitelů zažil v červnu zatím nejvyšší meziroční propad, napsala agentura Reuters.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek