Sarkozy se s dalajlamou nesetká, jeho žena ano

07.08.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se nesetká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který v příštích dnech zahájí návštěvu Francie. Důvodem je nové napětí, které dalajlamova cesta krátce před zahájením olympijských her vyvolala ve vztazích mezi Francií a Čínou.

Před několika dny Sarkozy připustil, že se s dalajlamou může sejít v neděli 10. srpna. Na to ostře reagoval čínský velvyslanec ve Francii, podle kterého by případná schůzka měla vážné následky. Sarkozy prohlásil, že není na Číně, aby stanovovala jeho agendu a schůzky.

Poslední prohlášení Elysejského paláce už ale zní mnohem smířlivěji. S tibetským duchovním vůdcem se tak 22. srpna alespoň uvidí první dáma Carla Sarkozyová-Bruniová, která se zúčastní slavnostní inaugurace významného buddhistického chrámu ve Francii.

Sarkozy dnes odlétá na páteční slavnostní zahájení olympiády. Před jeho odjezdem vydala prezidentská kancelář prohlášení, v němž Sarkozy upozorňuje na historické, nepomíjející a neotřesitelné přátelství mezi čínským a francouzským lidem.

Po březnovém potlačení protičínských demonstrací v Tibetu se Sarkozy dlouho rozhodoval, zda vůbec na zahájení olympiády do Pekingu pojede. Svůj záměr oznámil teprve před pár týdny. Jeho cesta do Číny je o to významnější, že Francie nyní předsedá v Evropské unii.

Francie navíc patrně jako jediná ze sedmi evropských zemí zakázala demonstraci, kterou mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) naplánovala na pátek před budovami čínských velvyslanectví. Aktivisté chtějí protestovat proti oficiálnímu zahájení olympijských her v Pekingu.

RSF se proti zákazu odvolala k soudu, který rozhodne v pátek dopoledne. Francouzské úřady svůj krok zdůvodnily vážným narušením pořádku, kterému bylo město vystaveno při běhu s olympijskou pochodní v dubnu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek