Slováci vytvořili pro Romy písně o euru

07.08.2008
čtk

Slováci pokřtili hudební CD s názvem Euro džiji (Europíseň) s romskými písněmi o euru. Slovensko se stane 1. ledna 2009 další zemí, která vstoupí do eurozóny. Přechod ze slovenské koruny ale není bezbolestný. Zejména Romové se novinky obávají. S novou měnou již Romy v osadách seznamuje putovní divadlo Romathan.

Podle zmocněnce vlády pro přijetí eura Igora Baráta tak romské etnikum najde na desce další informace. Není žádným tajemstvím, že Romové jsou skupina, která má velmi blízký vztah k hudbě, tanci, k zábavě. Cédéčko má šanci je oslovit mnohem přijatelnějším způsobem než běžné tištěné publikace, vysvětlil. Romové podle něj tolik nečtou noviny a ani nesledují televizní a rozhlasové zpravodajství.

Desku Euro džiji dnes Barát a Anina Botošová, která od vlády dostala na starost romskou komunitu, pokřtili v Národní bance Slovenska. Každá písnička má jiného autora, takže zde posluchači podle hudebníků najdou více názorů na euro.

Na Nový rok se vzbudíš a budeš platit eurem, zpívá populární raper El Suvereno. Koruna dožívá, euro na dveře klepe, můžeš s ním platit skoro v celé Evropě. Šilinky, franky, pesa, liry a marky, pamatuje si někdo tyto vykopávky? pokračuje hit. Na desku přispěla i aktuální SuperStar Vierka Berkyová.

CD vyšlo v nákladu 20.000 kusů a vláda se ho chystá rozdávat v romských osadách. Obavy, zda si ho chudí lidé budou moci vůbec poslechnout, jsou prý zbytečné. Než jsme se do tohoto projektu pustili, tak jsme to konzultovali s experty na romskou problematiku. A paradoxně, i když spotřebiče, které jsou v našich domácnostech běžné, v romských domovech chybí, ale přehrávačů CD mají Romové hodně, tvrdí Barát.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek