Srbsko: Mladiče chytneme do konce srpna

07.08.2008
čtk

Někdejší velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić, podezřelý ze spáchání válečných zločinů a genocidy, bude zatčen a vydán haagskému tribunálu nejpozději do konce srpna. Napsal to srbský deník Blic s odvoláním na zdroje z nejvyšších vládních kruhů.

Prozápadní kabinet Mirka Cvetkoviče se podle listu domnívá, že letní sezona je nejvhodnější dobou pro Mladičovo vydání, protože nacionalistická opozice má daleko méně šancí vyvolat pouliční demonstrace a nepokoje.

Vláda si prý chce dopadením generála, kterému je stejně jako Radovanu Karadžičovi připisována odpovědnost za masakr 8000 bosenských Muslimů v Srebrenici v roce 1995, definitivně otevřít cestu pro sblížení s Evropskou unií.

V září se navíc do Bělehradu na inspekční cestu chystá hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Serge Brammertz, aby zhodnotil míru spolupráce Srbska s haagským tribunálem. Právě na jeho posudku bude do značné míry záležet, zda EU začne uplatňovat v dubnu podepsanou stabilizační a asociační dohodu se Srbskem, která je
předstupněm ke členství země v unii.

Srbská vláda jakoukoli zvýšenou aktivitu k zatčení Mladiče nepotvrdila. „Zbývajícím obviněným (u ICTY) nejsme o nic blíže než dříve,“ řekl ministr Rasim Ljajić, který má na starosti spolupráci s haagským tribunálem.

Podle bývalého srbského generála Ninoslava Krstiče civilní a armádní tajná služba v Srbsku vědí, kde se Mladić nyní nachází. „Věřím, že ho brzy zatknou,“ uvedl srbský list Press. Podle médií se bývalý generál schovává podobně jako Karadžić v Bělehradě. Nechal si prý narůst vousy, přibral a vychází ven jen brzy ráno nebo pozdě večer.

Ve středu vyzvali Mladiče k dobrovolné kapitulaci dva srbští ministři, podle nichž by tím prospěl celému Srbsku a jeho obyvatelům. Mladičův synovec Goran však možnost, že by se jeho strýc vydal úřadům, vyloučil. „Vím, jak uvažuje, a jsem si jistý, že se zabije předtím, než bude zatčen,“ řekl list Press.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek