Česko podporuje územní celistvost Gruzie

09.08.2008
čtk

O vyhrocené situaci v Gruzii, v jejíž separatistické oblasti Jižní Osetii dnes vypukly těžké boje mezi ruskými a gruzínskými jednotkami, jednal dnes americký prezident George Bush s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Český premiér Mirek Topolánek prohlásil, že Česká republika podporuje úsilí Gruzie o územní celistvost. Čeští občané pobývající v Gruzii jsou podle něho v pořádku. Evropská unie oznámila, že pracuje na příměří, které by mělo krveprolévání v Jižní Osetii ukončit.

Podrobnosti z jednání Bushe a Putina v Pekingu krátce před zahájením olympijských her však nejsou známy. Bush dnes v čínské metropoli podle své mluvčí Dany Perinové zdůraznil americkou podporu územní celistvosti Gruzie. Chci jeho jménem zopakovat, že Spojené státy podporují územní celistvost Gruzie. Vyzýváme k okamžitému příměří, řekla Perinová. Vyzýváme všechny strany v Gruzii, Jižní Osetii i v Rusku, aby zmírnily napětí a vyhnuly se konfliktu, zdůraznila. Podobné prohlášení přišlo i od demokratického kandidáta na post amerického prezidenta Baracka Obamy. Nyní je načase, aby Gruzie a Rusko prokázaly zdrženlivost a zabránily vystupňování k úplné válce, prohlásil Obama a vyzval k přímým rozhovorům mezi všemi zainteresovanými stranami. Pokusit se dosáhnout mírového řešení by podle něj měly pomoci také Spojené státy a Rada bezpečnosti OSN. Rusko by mělo okamžitě a bezpodmínečně zastavit vojenské operace a stáhnout všechny své jednotky ze suverénního území Gruzie, uvedl republikánský kandidát na post amerického prezidenta John McCain. Spojené státy by podle něho měly okamžitě svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ministerstvo obrany USA uvedlo, že události v Gruzii pozorně sleduje. Jeho mluvčí Bryan Whitman potvrdil, že ministerstvo bylo v kontaktu s gruzínskými úřady. Zároveň ale popřel, že by Gruzie požádala Američany o pomoc.

Spojené státy jsou spojencem Tbilisi a k nevoli Moskvy podporují jeho snahy o integraci do západních struktur, zejména do NATO. Americké ministerstvo obrany má v Gruzii téměř 130 lidí, z toho 35 civilistů. Podílejí se na výcviku gruzínských vojáků určených k nasazení v Iráku.

Český premiér Mirek Topolánek i české ministerstvo zahraničí jsou zhoršením situace a propuknutím ozbrojených střetů v Gruzii hluboce znepokojeni a vyzývají zúčastněné strany k okamžitému zastavení vojenských aktivit a k mírové urovnání krize, vyplývá z včerejších prohlášení předsedy vlády a Černínského paláce. Ministerstvo zahraničí rovněž vyzvalo mezinárodní společenství, aby se urychleně zapojilo do řešení stávající situace.

Úřad francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, jehož země nyní předsedá Evropské unii, oznámil, že se všemi zúčastněnými stranami pracuje na plánu příměří. Francouzské předsednictví EU rovněž uvedlo, že všechny strany musejí neprodleně začít jednat o politickém řešení, které by respektovalo gruzínské hranice. K okamžitému zastavení bojů a k zahájení rozhovorů dnes všechny strany konfliktu vyzvala i Severoatlantická aliance.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek