Medaile pro politické věžně

09.08.2008
čtk

Frakce Evropského parlamentu (EP) Zelení/Evropská svobodná aliance bude udělovat každý den trvání olympijských her symbolické „medaile svobody“ čínským politickým vězňům.

První medaili získají disident Chu Ťia a jeho manželka Ceng Ťin-jen, kteří byli loni v EP nominovaní na Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Kritik čínského režimu byl letos v dubnu odsouzen ke třem a půl roku vězení poté, co ho soud uznal vinným z protistátní činnosti. Jeho žena zůstává v domácím vězení. Zatímco budou olympijští atleti bojovat o medaile, doufáme, že naše ‚medaile svobody‘ přitáhnou pozornost k těm, co jsou uvězněni za to, že mluví o demokracii, praktikují svá náboženství, bojují za práva žen a menšin nebo brání životní prostředí, uvedli spolupředsedové skupiny Daniel Cohn-Bendit a Monica Frassoniová.

Podle místopředsedy českých zelených Ondřeje Lišky by tlak vyvíjený na Čínu v souvislosti s dodržováním lidských práv neměl být chápán jako negativní hodnocení čínské kultury nebo čínské ekonomiky, ale měl by být součástí konstruktivní kritiky porušování univerzálních lidských práv kdekoli na světě. Liška byl jako ministr školství, mládeže a tělovýchovy na hry oficiálně pozván Českým olympijským výborem. Od počátku však prohlašoval, že právě kvůli otázce lidských práv a situaci v Tibetu nepojede, nechal se zastoupit náměstkem pro sport Janem Kocourkem.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek