Pařížská demonstrace proti OH v Pekingu

09.08.2008
čtk

Několik stovek lidí včera demonstrovalo před budovou čínského velvyslanectví v Paříži u příležitosti zahájení olympijských her v Pekingu. Manifestaci svolala mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) s cílem upozornit na porušování lidských práv v Číně, zejména v Tibetu. Městský soud těsně předtím zrušil zákaz akce, který vyhlásila v minulých dnech pařížská prefektura.

Generální tajemník RSF Robert Ménard označil rozhodnutí soudu za políček francouzským úřadům, které podle něj ve snaze zabránit aktivistům RSF manifestovat přijaly v tomto směru politické rozhodnutí. Policie po počátečním váhání uvolnila demonstrantům přístupovou cestu k velvyslanectví. Podle Ménarda se aktivisté mohli dostat do vzdálenosti asi 20 metrů od budovy. Ménard si krátce po zahájení manifestace stěžoval, že policisté odmítají demonstrantům umožnit se k ambasádě přiblížit a že tak maří soudní rozhodnutí.

Pařížská prefektura patrně jako jediná v sedmi evropských zemí demonstraci zakázala s poukazem na špatné zkušenosti, kdy město bylo vystaveno násilnostem při běhu s olympijskou pochodní v dubnu. Podle internetových stránek RSF byli zájemci vyzváni k účasti na manifestacích ještě v Londýně, Madridu, Berlíně, Stockholmu, Lausanne a v Římě a kromě toho také ve Washingtonu a v Ottawě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek