Rusové bombardují Gruzii

09.08.2008
čtk

Ruské letectvo bombardovalo v noci na dnešek opět cíle v Gruzii, především vojenskou základnu u Tbilisi a oblast ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan, který spojuje Kaspické moře se Středozemním. Uvedlo to gruzínské ministerstvo vnitra. Rada bezpečnosti OSN se v pátek opět nebyla s to dohodnout na rezoluci k vývoji v Gruzii.

Podle úřadu se terčem Rusů v Gruzii staly další dvě vojenské základny a strategický černomořský přístav Poti. Bombardování si nejspíš vyžádalo oběti a způsobilo značné škody. Gruzínský prezident Michail Saakašvili byl evakuován z prezidentské budovy v Tbilisi na bezpečnější místo, přemístěny byly podobně i další pracoviště státní správy, poznamenal představitel gruzínské Bezpečnostní rady. Před ruskou ambasádou v Tbilisi demonstrovalo v noci na dnešek podle očitých svědků kolem 3000 osob s transparenty jako Rusko není mírotvůrce, ale agresor.

Zprávy o leteckých útocích a o dění v gruzínské metropoli přišly v době, kdy gruzínské síly bojují druhou noc se separatisty a ruskými jednotkami v Jižní Osetii. Gruzie prý hodlá vyhlásit v zemi stanné právo. Také údajně začala výrazně posilovat vojenský kontingent na hranici s druhou gruzínskou vzbouřeneckou republikou Abcházií.

Ruská armáda podle místních médií vyslala v noci na dnešek do Jižní Osetie posily, aby nastolily mír v oblasti. Mluvčí ruských pozemních vojsk Igor Konašenkov ráno řekl, že v metropoli separatistické Jižní Osetie Cchinvali byli v noci zabiti další tři ruští vojáci. Podle Moskvy tak od zahájení zdejší gruzínské ofenzívy zahynulo 15 příslušníků ruských sil. Tbilisi zase hovoří o stovkách zabitých civilistů ruskými vojáky. Nezávislé zdroje žádné z těchto tvrzení dosud nemohly potvrdit, nebo vyvrátit.

Páteční zasedání RB OSN ohledně eskalace konfliktu v Gruzii opět nedospělo k dohodě a další jednání v newyorském sídle OSN bylo odloženo na dnešek, sdělilo vedení rady. Ta o stoupajícím napětí v regionu jednala již ve čtvrtek, nedokázala se však dosud dohodnout na textu rezoluce, která by obě strany vyzvala ke zřeknutí se síly. Rusko má totiž jako stálý člen rady právo veta. Po bilaterálních konzultacích jsme připravili návrh rezoluce. Někteří členové (rady) však potřebují více času, řekl k pátečnímu jednání předseda RB Belgičan Jan Grauls. Neupřesnil, kdy se členové rady dnes opět setkají.

Čína se dnes připojila k zemím, které již v pátek vyzvaly Gruzii i Rusko, aby ukončily násilí a snažily se vyřešit spory za jednacím stolem.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek