Tibetská otázka na OH v Pekingu

09.08.2008
čtk

Pět aktivistů skupiny bojující za práva Tibetu dnes překonalo přísná bezpečnostní opatření kolem pekingského náměstí Tchien-an-men, zahalilo se do tibetských vlajek a lehlo si na náměstí. Oznámila to agentura AP, podle níž zatím není jasné, zda policie protest zastavila.

Akce následovala den poté, co policie zadržela tři Američany, kteří rozbalili tibetské vlajky v blízkosti vchodu do Národního stadionu, kde se konal úvodní ceremoniál letních olympijských her.

Dva protibetské aktivisty dnes násilím policie vyvedla také z hongkongského sportoviště, kde začaly olympijské jezdecké disciplíny. Dvojice propašovala do hlediště tibetskou vlaku, kterou hodlala rozvinout, napsaly tiskové agentury. Christina Chanová, kterou už policie zadržela letos v květnu, když demonstrovala za práva Tibetu během štafety s olympijskou pochodní, řekla agentuře Reuters, že ji a jejího přítele Tsang Chun Yinga ochranka bedlivě sledovala, jakmile vešli do hlediště, a když se natáhli po batohu, aby vyndali vlajku, obklopila je pětice policistů a vyvlekla ven. Hodili přitom přes ni pokrývku, aby fotografové nemohli pořídit snímky, jak se s nimi potýká. Chtěla jsem jen poklidně protestovat, řekla Chanová. Při závodech prý chtěla rozvinout tibetskou vlajku a plakát s nápisem: Konec vlády jedné strany v Číně. Policie dvojici zabránila znovu vstoupit na sportoviště, protože porušila pravidla jezdeckých závodů, kdy při drezurních disciplinách je vyžadováno naprosté ticho, aby se koně mohli soustředit.

Hlasitou kritiku si Čína vysloužila letos na jaře, kdy silou potlačila krvavé protesty v Tibetu. Protibetské skupiny uvádějí, že od letošního března Peking zadržel, uvěznil či zbil mnoho tibetských mnichů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek